Oil pulling olarak da bilinen yağ çekme işlemi yağın ağızda gargara gibi çalkalanmasını içeren bir temizleme yöntemidir. Çok eski zamanlardan beri kullanılan bu yöntem ağızda bulunan zararlı bakterilerin elimine edilmesini amaçlar.
Sindirim sistemimizin başlangıç noktası olan ağzımız hijyenine en çok dikkat edilmesi gereken yerlerden biri. Gün içinde yiyip içtiklerimizle birlikte istemeden de olsa zararlı bakteriler için uygun bir ortam yaratmış oluruz. Bu da ağız kokusu, iltihap ve çeşitli diş eti hastalıklarına neden olabilir.
Her ne kadar dişlerimizi fırçalasak ve diş ipi kullansak da ulaşamadığımız yerler mutlaka olacaktır. İşte burada devreye oil pulling yani yağ çekme işlemi giriyor.
Yağ çekmenin işleyiş şekli basittir - yağı ağzınızda gezdirdiğinizde, bakteriler süpürülür ve yağda çözülür.
Yağ çekme işlemi hemen hemen tüm yağlar ile yapılabilir ancak kokusu, tadı ve bilinen antibakteriyel etkileri sebebiyle çoğunlukla hindistan cevizi yağı kullanılmaktadır. ( Hindistan cevizi yağının antibakteriyel etkisi içeriğindeki laurik asitten gelmektedir.)
Yağ Çekme Nasıl Yapılır?
Etkilerine bakıldığında oldukça basit olan yağ çekme işleminin sabah dişler fırçalanmadan aç karnına yapılması en doğrusudur.
1 çorba kaşığı hindistan cevizi yağı ağza alınır.
15-20 dakika boyunca ağızda çalkalanır.
Çalkalama sırasında boğaza inmemesine dikkat edilmelidir, yutulmamalıdır.
Süre dolduğunda yağ tükürülür.
Son olarak dişler fırçalanarak ağız temizliği tamamlanır.
Eğer yağ çekme işlemi sırasında yüz kaslarınızı çok yorduğunuzu düşünüyorsanız bir sonraki seferde daha az miktarda yağ ile deneyebilirsiniz.
Sonuç olarak;
Hindistan cevizi yağı ile yağ çekme, ağız kokusu, çürük ve diş eti iltihabı riskinizi azaltabilecek basit bir yöntemdir.
Yağ çekme, kesinlikle denemeye değer olan ağız hijyeninizi iyileştirmek için mükemmel bir yardımcı yöntem.